Yemeklerde Pirinç Kepeği Yağı

Ülkemizde genelde yemeklerde mısır yağı, ayçiçek yağı ve zeytin yağı tüketilmektedir. Fakat artık asya mutfağından farklı bir lezzet kapımızı çalmaktadır ve bize alternatif sunmaktadır. Pirinç kepeği yağı doymuş, doymamış ve çoklu yağ asitlerinin çok dengeli bir karışımı olmasından ve kilo vermede yardımcı olmasından kaynaklı yarar sağlamaktadır. Bizlerde bu yağın yemeklerde nasıl kullanılacağını ve yararlarını aktaracağımız bir yazı derledik. İyi okumalar dileriz.

Gıda Tüketiminde Pirinç Kepeği Yağı

11

Yemeklerde Pirinç Kepeği Yağı

Pirinç kepeği yağı, esas olarak bir antioksidan olan E Vitamini açısından zengin kepekten elde edilir. Ayrıca ilginç olan şey, pirinç kepeği yağının nispeten ucuz olması ve daha fazlasının Hindistan’da üretilebilmesidir. Farklı yağların farklı yağ bileşimleri vardır ve ısıtıldığında farklı davranırlar. Bu yüzden, yağ tüketmeden önce   yağınızı bilmek çok önemlidir. Özellikle yemeklerde pişirme noktası veya duman noktasını bilmek önemlidir. Pirinç kepeği yağı kahverengi kabuktan çıkarılır. Hafif bir tadı vardır ve tadında nötrdür. Tadı  yemekler ile çatışmaz ve hatta kurabiyeler ve keklerde bile kullanabilirsiniz.

Gıda Tüketiminde Pirinç Kepeği Yağının Faydaları

  • Pirinç kepeği yağı, çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar açısından Yüksek bir dengeye sahip olduğu için kolesterol seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • Kandaki yüksek kolesterol seviyesinin düşürülmesinde pirinç kepeği yağının oldukça etkisi vardır. Kolesterol sorunu yaşayanlar pirinç kepeği yağından faydalanabilirler.
  • Pirinç kepeği yağının tansiyon hastalarına da çok faydası vardır. Yüksek tansiyonu düşürmek için pirinç kepeği yağı kullanılmaktadır.
  • Karbonhidratlar, metabolize edilerek kullanılır ve enerjiye dönüştürülür. Yüksek miktarda karbonhidrat içeren pirinç yağı vücut için yakıt görevi görür ve önemli bir enerji kaynağıdır.

Kızartmalarda Pirinç Kepeği Yağı

Pirinç kepeği yağı; trans yağ asidi, kolesterol ve herhangi bir katkı maddesi içermemektedir. Bütün yağlar arasında en yüksek yanma ve en düşük donma derecesine sahip olan yağlardandır. 235°C  kadar olan yanma ısısı özelliği ile hem sağlık, hem de lezzet açısından en büyük sorun olan, yağın yanması problemini engelleyerek yanık yağ kokusu ile yanmış yağ tadını ve bunların beraberinde getirebileceği kanserojen etkiyi ortadan kaldırır.

Pirinç kepeği yağı özellikle, kızartmalar için ısıya dayanıklılığı yüksek olduğu için tercih edilmeli. Yüksek dayanıklılık yapısıyla bir kaç kez kullanılabilecek kadar dayanıklı olan pirinç kepeği yağı kolesterol dengesini sağlamakta bir çok bitkisel yağdan daha etkilidir.

Sebze Yemeklerinde Pirinç Kepeği Yağı

11

Sebze Yemeklerinde Pirinç Kepeği Yağı

Sebze yemeklerinde klasik olarak zeytin yağı yada rivera yağı önerilirken, bazı kaynaklarda margarinlerle karıştırılmasına dair önerilerin olduğu bilinmektedir. Zeytin yağının genel faydalarının dışında yemeklerde yoğun olarak kullanılması kalori değerinin yüksekliği düşünüldüğünde dikkat edilmesi gereken bir yağdır. Özellikle rivera adı verilen işlenmiş yağlarda bu durum daha fazla özen göstermektedir.

Sebzelerin yanma derecesi yüksek yağlarda ve kısık ateşte kızartılması besin değerini kaybetmemesi, açısından yüksektir. Pirinç kepeği yağı da kalori açısından diğer yağlardan çok düşük olmamasına rağmen , yapısında barındırdığı omega asitleri sayesinde kalori dengesini sağlamakta diğer yağlardan daha özelliklidir.

Salatalarda ve Soslarda Pirinç Kepeği Yağı

Salatalarda soslar özel bir öneme sahiptir ve salata soslarının en iyisi yağlardır. Salatalara ayrı bir lezzet katarlar ve sağlıklı bir beslenme almamızı sağlarlar. Ancak burada pek bilinmese dikkate alınması gereken hem sosların bahatlarındaki otantik tadın alınabilmesi hemde salata malzemelerindeki sebzelerin besin değerinin korunması açısından vitamin ve mineral değeri yüksek yağların kullanılması önemlidir. Pirinç kepeği tam bu noktada damak tadına uygun olarak tercih edilebilecek yemeklik yağlardandır.

 

Pirinç kepeği yağının tüketimdeki yeri oldukça açık bir şekilde sizlere aktarılmıştır. Eğer pirinç kepeği yağını kozmetik amaçlar için kullanmak isterseniz aşağıdaki yazılarımız size yardımcı olacaktır.

Pirinç Kepeği Yağı Cilt Bakımı

Pirinç Kepeği Yağının Saça Faydaları

Yorum bırakın